Даден е триъгълник ABC, в който е вписана окръжност с радиус r=3см. и е описана окръжност с радиус R=6см. Намерете лицето на триъгълника, ако ъгъл ABC= 60°. Някой може ли поне да ме насочи какво е решението защото изписах около 5 страници без резултат.
Ясно е, че от син.т-ма страната АС я знаеш. Ползвай допирателни отсечки. Нека вписаната окр се допира до АВ в т.Т. Тогава [tex]BT=\frac{a+c-b}{ 2} =>\frac{BT}{ r} =cotg30^\circ[/tex](1) (2) e Cos. th [tex]\Delta ABC[/tex]
strangerforever написа:Не е за заблуда, но е излишно да се дава.
Ако задачата беше: "Даден е триъгълник ABC, в който е вписана окръжност с радиус r=3см. и е описана окръжност с радиус R=6см. Намерете ... страната AB"
Решаващият веднага се досеща, че каквато е AB, такива са и другите страни.
Може би,авторът е искал решаващият да реши задачата по точно определен начин,съответно за да усвои метода.Просто е дал пример,в който има по-лесно решение.В случая има много лесно решение(посоченото по-горе),но ако числата бяха други? Естествено това са мои "размисли".
Аз лично вчера видях само ъгъла, колко е. Въобще не фиксирах големините на радиусите, само видях, че са дадени. Затова предложих решение с доп. отсечки, защото учениците вечно ги забравят. Иначе, да- в случая си е равностранен, но аз лично много се съмнявам, че масовия ученик би се усетил, само на база на отношение на радиусите.