Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Оптимално побиране на правоъгълници в правоъглник

Теми без категория

Оптимално побиране на правоъгълници в правоъглник

Мнениеот Гост » 08 Яну 2014, 16:34

Имам един правоъгълник с размери (х,у), който трябва да се побере възможно най-много пъти в друг по-голям правоъгълник с размери (c,d). Не трябва да има остатъци или застъпване. Факт е, че не знам каква формула да използвам. Ако някой може да помогне?
Гост

Re: оптимално побиране на правоъгълници в правоъглник

Мнениеот Knowledge Greedy » 15 Яну 2014, 13:10

Би ли записал точното условие? Така зададена, задачата е решима само в някакъв брой частни случаи. Условията си противоречат. При липса на остатъци и застъпване се губи смисълът на "възможно най-много пъти". И обратно - ако да кажем покрием правоъгълник 7Х4 с правоъгълни плочки 3Х1, някой ще успее да постави 6, друг - 7, а най-много би успял този, който постави 9 по-малки в големия. Във всички случаи обаче ще има непокрит остатък при избягване на застъпване.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Re: оптимално побиране на правоъгълници в правоъглник

Мнениеот anelim » 28 Яну 2014, 12:37

Правя калкулатор, който да изчислява необходимата хартия за печат. Та ако една визитка е 5х9, а аз имам лист 50х35 /тези числа се менят/ визитката трябва да излезе цяла без застъпване. Възможно е да има остатъци хартия, които после се изхвърлят. Дано сега да е по-ясно какво имам в предвид. По-голямата част от изчисленията се справих, но тук удрям на камък.
Прикачени файлове
prim2.jpg
prim2.jpg (6.23 KiB) Прегледано 231 пъти
anelim
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Висша математика