от Kre4etalo » 02 Апр 2019, 21:02
Колега, идеята ми не беше да се заяждам, нито да влизам в спорове. Идеята е да се учим, взаимно. Вероятно съм по-голям от теб и имам повече опит. Почерпи от моя опит. Целта ми не е да показвам грешките ти, за да се правя на разбирач. Напротив, правя го за да се поучим. Приеми критиката в предишния ми пост като градивна, полезна за теб. Според мен предназначението на форума е преди всичко да се учим и обогатяваме, а не да показваме кой е голямата работа. Поне към това трябва да се стремим.
Съвет - не ползвай методи за числено пресмятане при пресмятане на несобствени интеграли. Обикновено са податливи на грешки.
Доколкото разбирам сме съгласни, че $\beta$ може да не е цяло. Тогава равенството $$(1-x)^b=(-1)^b\sum_{k=0}^b{b \choose k}(-x)^k,$$ което изглежда използваш, за да стигнеш от първия до втория ред, няма как да бъде вярно, например при $\beta=1/10$ (има подобно равенство, но при него сумирането е до безкрайност и то е в сила само за $x\in(-1,1)$).
Ще формулирам задачата както трябва да изглежда според мен (действително, сходимостта зависи от това дали подинтегралната функция е комплексна, но ще считам, че са имали предвид интеграли от реалнозначни функции).
Да се намери за кои стойности на реалните параметри $\alpha$ и $\beta$ е сходящ интегралът $$\int_{0}^{\infty}e^{-\alpha x}|x-1|^{\beta}\text{d}x.$$
Ще използваме скалата, която се взема на лекции (или поне подобна): $$\int_a^b(x-a)^{p}\text{d}x$$ е сходящ точно когато $p>-1$, и
$$\int_1^{\infty}e^{-ax}x^b\text{d}x$$ е сходящ точно когато $a>0,\ b\in\mathbb{R}$ или $a=0,\ b< -1.$
Решение. При $\beta\ge 0$ единствената особеност е в $\infty$. Подинтегралната функция е сравнима в безкрайност с $e^{-\alpha x}x^{\beta}$, следователно по критерия за сравнение интегралът е сходящ за $\alpha<0$ (от втората скала) ($\alpha=0$ е невъзможно, понеже за да бъде сходящ, ще е необходимо $\beta<-1$, а в случая $\beta\ge 0$).
При $\beta<0$ интегралът има още една особеност, $x=1$. Разбиваме интегралът на две части - от $0$ до $2$ и от $2$ до $\infty$. Съгласно скалата, и със сравнение както по-горе, интегралът $$\int_{2}^{\infty}e^{-\alpha x}|x-1|^{\beta}\text{d}x$$ е сходящ за $\alpha<0$ или за $\alpha=0$ и $\beta<-1$.
Сега разглеждаме
$$\int_{0}^{2}e^{-\alpha x}|x-1|^{\beta}\text{d}x$$
В особената точка, $e^{-\alpha x}$ клони към $e^{-\alpha}\ne 0$, така че по критерия за сравнение можем да забравим за този множител.
Остава $|x-1|^{\beta}$. Съгласно първата скала, това е сходящо за $\beta>-1$.
Така, за да бъдат сходящи и двата интеграла в този случай, е необходимо $\alpha<0,\ \beta>-1$ ($\alpha=0$ отпада, защото тогава първият е сходящ за $\beta<-1$, което прави втория разходящ)
Като направим обединения на двата случая получаваме, че интегралът е сходящ точно когато $\alpha<0,\ \beta>-1$.