kriji написа:Здравейте,
Имам следната задача, но не мога да разбера как да я реша. Моля за помощ.
Две кутии, съдържащи бонбони, се поставят на маса. Кутиите са означени с B1 и B2. Кутия B1 съдържа 7 бонбона с канела и 4 бонбона с джинджифил. Кутия В2 съдържа 3 бонбона с канела и 10 бонбона с пипер. Кутиите са подредени така, че вероятността за избор на кутия B1 е 1⁄3, а вероятността за избор на кутия B2 е 2⁄3. Студент е със завързани очи и е помолен да избере бонбон. Той ще спечели цветен телевизор, ако избере бонбони с канела. Ако спечели цветен телевизор, каква е вероятността бонбонът, който е избрал, да е от първата кутия?
a) 7⁄13
b) 13⁄7
c) 7⁄33
d) 6⁄33".
Мисля, че трябва да използвам формулата за условна вероятност, но не съм сигурна.
Да се опитаме да решим задачата с броене (като първокласници).
Значи имаме::
кутия1: $p_1=1/3$, (7к, 4д)
кутия2: $p_2=2/3$, (3к,10п)
Изтеглен е бонбон к, каква е вероятността да е от кутия 1 ?
Изтегляме всички бонбони един по един и ги нареждаме като отбелязваме от коя кутия са с тази уловка, че колкото е по-голяма вероятнсотта да вземем бонбон от дадена кутия толкова пъти изтегляме този бонбон(2⁄3 е 2 пъти по-голяма от 1⁄3 значи всеки бонбон от кутия2 теглим 2 пъти):
1к,1к,1к,1к,1к,1к,1к,1д,1д,1д,1д,2к,2к,2к,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2к,2к,2к,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п,2п
Изтеглили сме един к бонбон, значи останалите не ни интересуват, остават 13 :
1к,1к,1к,1к,1к,1к,1к,2к,2к,2к,2к,2к,2к
И сега имаме 7 бонбона от дошли кутия 1, значи търсената вероятност е:
$p=\frac{7}{13}$
С което задачата е решена.
(Аз не помня някога да съм ял бонбон с канела. Чудя се това дали не е повлияло на решението ми по някакъв начин. Ако някой е ял бонбон с канела да заповяда да предложи друго решение и да каже как са на вкус.)