Пиша Ви с молба за насоки в един казус по статистика -oпитвам се да изчисля приноса на различните рекламни канали към продажбите през изминал период. Разполагам с данни за- продажби(лв. ибр.) ,разходи за реклама по тв,разходи за промоция към ТД както цената на продукта, всички тези данни ги имам в 3 годишен план назад във времето . Бих искал да Ви помоля за насоки как да изчисля тежестта приноса на различните рекламни методи в продажбите на продукта.За съжаление разполагаме само с Excel. Например имам два типа марк. активности- реклама и промоция към краен клиент или ТД, които се препокриват във времеви аспект и няма как да съм сигурен каква част от ръста на продажбите се дължи на конкретната активност. Провеждам две кампании-пролетна и есенна с двата инструмента. Как мога да определя приноса на всеки един от тях към продажбите за двете кампании. Много ще съм Ви благодарен ако ме насочите към конкретен пример или материал в интернет или да ме упътите с коя функция на ексел мога да реша казуса.
Много ще съм ви благодарна за помощ.Извинявам се ако не съм го формулирала правилно, но статистиката и математиката не ми е силата.

Меню