Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачка

Задачка

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 05 Яну 2012, 22:08

Вътрешната и външната ъглополовяща при върха [tex]A[/tex] на триъгълника [tex]ABC[/tex] пресичат правата [tex]BC[/tex] съответно в точките [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex].Да се докаже,че за всяка точка P от окръжността с диаметър [tex]MN[/tex] е вярно равенството [tex]\frac{PB}{PC } =\frac{AB}{AC }[/tex]
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Re: Задачка

Мнениеот ganka simeonova » 06 Яну 2012, 10:37

Mr.G{}{}Fy написа:Вътрешната и външната ъглополовяща при върха [tex]A[/tex] на триъгълника [tex]ABC[/tex] пресичат правата [tex]BC[/tex] съответно в точките [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex].Да се докаже,че за всяка точка P от окръжността с диаметър [tex]MN[/tex] е вярно равенството [tex]\frac{PB}{PC } =\frac{AB}{AC }[/tex]

Може и да греша, но нещо не ми се струва читаво заключението на задачата.
ganka simeonova

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 06 Яну 2012, 13:39

Ами,сега пак проверих условието и си е така,както съм го написал. :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот martosss » 06 Яну 2012, 15:09

Тук трябва да се съглася с г-жа Симеонова - отношението АВ/АС е константно, докато с местенето на точка Р другото отношение се променя.. така че това не може да е вярно...
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот Xixibg » 06 Яну 2012, 17:03

Не сте прави.Другото отношение не се променя.Помислете малко.
[tex]P\in k[/tex].Ако[tex]P\equiv A ; =>\frac{PB}{PC}=\frac{PA}{PC}[/tex]
Ако[tex]P\equiv M ; =>\frac{PB}{PC}=\frac{MB}{MC}=\frac{PA}{PC}[/tex] ,което е вярно от свойствата на ъглополовящата...
Xixibg

Мнениеот Xixibg » 06 Яну 2012, 17:29

Доказва се лесно , че за [tex]P\in k ; PM[/tex] е ъглополовяща на [tex]\angle BMC[/tex] ,което доказва и задачата.Ако не може да се справите кажете да пусна решение.... ;)
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 06 Яну 2012, 17:51

Xixibg написа:Доказва се лесно , че за [tex]P\in k ; PM[/tex] е ъглополовяща на [tex]\angle BMC[/tex] ,което доказва и задачата.Ако не може да се справите кажете да пусна решение.... ;)

[tex]\angle BPC[/tex], предполагам:)
Сори, аз съм прочела на диаметъра MN, не от окръжността с диаметър MN:)))
ganka simeonova

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 06 Яну 2012, 17:58

Да, [tex]\angle BPC[/tex] е имал предвид.Иначе задачата си е коректна,просто искам да видя вашите предложения за решение.
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот Xixibg » 06 Яну 2012, 18:29

ДА съжалявам,
Точно [tex]\angle BPC[/tex] имах предвид.
Xixibg

Мнениеот martosss » 07 Яну 2012, 13:13

Трябва да докажеш, че без значение от позицията на точка Р, РМ и PN са ъглополовящи, откъдето следват отношения, и тези отношения се пренасят през BMCN, за да стигнат до АВ/АС.
Прикачвам чертеж и файл, погледни 5-та лема - имаш ъгъл 90 -MPN, освен това би трябвало (ВСMN) да е 1(понеже MB/MC=NB/NC от факта, че AM и AN са ъглополовящи).
Препоръчвам ти да разгледаш файла и по-конкретно 5-та лема :)
Ако има въпроси, питай :) това е доста интересна теория, която за съжаление не съм усъвършенствал, но важното е да знаеш къде да я намериш, когато ти трябва ;)

За съжаление, след като поразгледах док-файла, осъзнах, че всъщност няма доказателство защо от перпендикулярност и (АВСД)=1 следва, че PN е ъглополовяща... явно ще трябва доказателство :)
Прикачени файлове
harmonic division.doc
(1.87 MiB) 235 пъти
harmoni4en 4ertej.JPG
harmoni4en 4ertej.JPG (44.1 KiB) Прегледано 727 пъти
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 07 Яну 2012, 14:14

Благодаря,за отделеното време.Този файл ще го прочета и дано да разбера работите от там.Иначе решения имам(авторовото) просто исках да видя и друго.Затова ще се радвам,ако xixibg даде неговото,а после и аз да кажа това,което аз имам.
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот martosss » 07 Яну 2012, 14:50

Ами всъщност след малко блъскане успях да го докажа ...
Значи от ъглопловящите АМ и AN имаме BM/MC=NM/NC=AC/BC
Сега имаме следните уравнения:
[tex]S_{CMP}=\frac{CM*h}{2}=\frac{CP*MP*\sin\angle CPM}{2}[/tex]
[tex]S_{BMP}=\frac{BM*h}{2}=\frac{MP*BP*\sin\angle BPM}{2}[/tex]
[tex]S_{NCP}=\frac{NC*h}{2}=\frac{CP*NP*\sin\angle NPC}{2}[/tex]
[tex]S_{BNP}=\frac{BN*h}{2}=\frac{BP*NP*\sin\angle BPN}{2}[/tex]

Сега имаме [tex]\frac{\frac{CM}{BM}}{\frac{CN}{BN}}=1[/tex] => [tex]\frac{\frac{\sin\angle BPM}{\sin\angle CPM}}{\frac{\sin\angle BPN}{\sin\angle NPC}}=1[/tex](отсечките се съкращават и остават само ъглите)
Сега ако означим [tex]\angle BPM=\alp, \angle MPC=\be[/tex] =>[tex]\frac{\frac{\sin \alp}{\sin\be}}{\frac{\sin(90^\circ +\alp )}{\sin(90^\circ -\be )}}=1\Right \frac{\sin\alp}{\sin\be}=\frac{\cos\alp}{\cos\be}\Right \sin(\alp -\be )=0\Right \alp=\be[/tex]
Оттук ВРС е ъглополовяща :)
Използвам идеята от файла да се пренесат отношенията между отсечките ВМСN в отношения между ъглите при точка Р.
Освен това се използва правият ъгъл MPN. Това е и доказателството на част от лема 5 от файла. :)
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот Xixibg » 07 Яну 2012, 20:12

Браво martosss,
Няма да пиша моето решение ,защото принципът е същият използван в горният пост.Ще напиша само няколко допълнителни неща които ще са от полза на читателите:

Нека [tex]AB=c , AC=b , BC=a ; (c > b) ; AM,AN[/tex] са вътрешната и външната ъглополовящи на [tex]\angle BAC ; M,N\in BC[/tex]
От свойствата на ъглополовящите следва:
[tex]BM=\frac{ac}{b+c} ; MC=\frac{ab}{b+c} ; CN=\frac{ab}{c-b} ; BN=\frac{ac}{c-b} , MN=\frac{2abc}{c^2-b^2}[/tex]

[tex]\angle BPM=\alp, \angle MPC=\be[/tex]
[tex]\frac{\sin \alp}{\sin\be}={\frac{\sin(90^\circ +\alp )}{\sin(90^\circ -\be )}}=\frac{cos\alpha }{cos\beta}[/tex]
[tex]=> tg \alpha =tg \beta ;\alpha<90^\circ ;\beta <90^\circ => \alpha =\beta[/tex]
Xixibg

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 07 Яну 2012, 20:40

Решението,което аз имам е с построение на успоредна права през B на CP (ако AC>BA).Иначе се радвам,че излезе и друго решение.Между другото задачата е за 9 клас от учебник(просто за протокола). :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот martosss » 07 Яну 2012, 23:47

И с какво точно ни помага тази права? O.o
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот Xixibg » 08 Яну 2012, 15:16

Mr.G{}{}Fy написа:Решението,което аз имам е с построение на успоредна права през B на CP (ако AC>BA).Иначе се радвам,че излезе и друго решение.Между другото задачата е за 9 клас от учебник(просто за протокола). :)

Според мен и да построим такава успоредна права пак трябва да доказваме ,че [tex]PM[/tex]е ъглополовяща .Ако бъркам напиши решение....
Xixibg

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 08 Яну 2012, 17:40

Естествено,че не бъркаш.Въпросър е,че там се е искало решение с 9-класен материал и затова е това допълнително построение(за да не се използва тригонометрия).Иначе вижте къде тази права пресича AM ... разгледайте подобни триъгълници където може да използвате тези свойства на ъглополовящата,след това пак използвайте подобни триъгълници само,че този път използвате свойството на външната ъглополовяща.След това се използва,че медианата е половината от хипотенузата в правоъгълен триъгълник.Утре вечерта ще постна решение,тъй като тази вечер няма да съм в нас.
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Назад към Окръжности